Pitäjänmäen Osuusruokala 25.10.1939 –

Pitäjänmäen Osuusruokalan perustamiskokous pidettiin 25.10.1939. Ruokalan toiminnan käynnisti osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja ja perustajajäsen Kaarlo Huhmar-Salo. Sodan runtelemassa Suomessa kaikki oli kortilla. Elintarvikkeista oli huutava pula, mikä vaikutti suuresti ihmisten hyvinvointiin ja työntekoon. Pitäjänmäen Osuusruokalan toiminta oli tuohon aikaan ainutlaatuista Helsingissä. Strömbergin tehtaan johto ymmärsi varhain, että tie hyvään työhön käy ruokalan kautta. Johto antoi työntekijöille tarvittavat tilat ja auttoi heitä ruokalatoiminnan käynnistämisessä. Näin haluttiin varmistaa, että työntekijät jaksaisivat ja viihtyisivät työssään.

Pitäjänmäen Osuusruokala on perustamisestaan lähtien toiminut osuuskuntana. Tämä yritysmuoto on mahdollistanut keittiön toiminnan niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina, vuosikymmenestä toiseen. Nykyään Pitäjänmäen Osuusruokalan omistavat ABB:n palveluksessa olevat noin 2000 Osuuskunnan jäsentä. Ruokala tunnetaan nimellä POR.

1940 – Oma sikala ja puutarha

Osuuskunnan jäsenille halutaan tarjota kunnon sapuskaa kovinakin aikoina.

Ruokalan omavaraisuus antaa hyvät lähtökohdat keittiön toiminnalle. Puutarhassa kasvavat vihannekset ja juurekset. Perunasadot ovat niin runsaita, että perunaa jaetaan jäsenille myös kotiin vietäväksi.

Vuosikymmenen lopulla Strömbergin tehdas tarvitsee sikalan alueen omaan käyttöönsä. Siitä luopuminen ei tunnu mahdottomalta, sillä pula lihasta alkaa hellittää viisikymmentäluvun häämöttäessä. Vuonna 1947 osuuskunnalla on 667 jäsentä. Osuusmaksu on 300 markkaa.

1950 – Toiminta laajenee

Vuosikymmenen alussa osuusruokalan myynti tuplaantuu. Vastatakseen kasvavaan kysyntään keittiö alkaa hankkia raaka-aineita maanviljelijöiltä.

Ruokalan toiminnan rinnalle tuodaan pesulapalvelut. Jäsenet saavat pesettää työvaatteensa osuusruokalaan rakennetuissa pesutiloissa. Toisena uutuutena lanseerataan kabinettitarjoilu, joka nostaa osuusruokalan keitto- ja tarjoilutaidot arvoonsa. Näin tehtaan patruunat ja heidän korkea-arvoiset vieraansa pidetään tyytyväisinä tärkeiden tapaamisten aikana.

1960 – Vuosikymmen yhtä vuoristorataa

Työllisyyden parantuessa vuosikymmenen alussa osuusruokalan myynti kasvaa liki kolminkertaiseksi, mutta jo vuonna 1963 joudutaan kiristämään vyötä. Periaatteista ei haluta kuitenkaan tinkiä ja vahvalla yhteishengellä tehdään ”hyvää ruokaa mahdollisimman edullisesti”. Vaikka raaka-aineiden hinnat sahaavat ylös ja alas, ruoka-annoksien hintaa ei nosteta.

Uutena jäsenetuna esitellään hautausavustus. Kuusikymmentäluvun automatisoinnit näkyvät myös osuusruokalan toiminnassa: 1966 lanseerataan kahviautomaatit.

1970 – Haasteita ja kasvukipuja

Keväällä 1971 Strömbergin tehtaalla lakkoillaan, ja osuusruokalan toiminta käy vajaatehoisesti seitsemän viikon ajan. Vuokranantaja irtisanoo ruokalan vuokra- ja yhteistoimintasopimuksen elokuussa 1972. Uudesta sopimuksesta järjestetään tarjouskilpailu, jonka POR voittaa toukokuussa 1973. Samalla saadaan uudet valtavat keittiötilat.

Vuonna 1976 hankintaan 38 uutta automaattia, jotka kohentavat osuusruokalan taloutta vuosikymmenen alun kärvistelyn jälkeen.

Automaateista tehtaan työntekijät saavat kahvia, virvokkeita ja savukkeita. Laman lopulla 1979 POR:ssa käy päivittäin 1300 ruokailijaa.

1980 – Kaukaa viisas täyttää 50

Vuoteen 1981 mennessä osuusruokala on kasvanut erääksi Suomen suurimmista työpaikkaruokaloista. Viisi vuosikymmentä kauhan varressa on opettanut, miten suuri merkitys hyvin järjestetyllä työpaikkaruokailulla on.

Merkkipäivänä 24.10.1989 ABB Strömberg Drives Oy:n toimitusjohtaja Thorolf Damen lupaa lahjoituksen ruokalan remonttia varten.

Uutena palveluna tulee kasvisruoka, tosin aluksi tilauspohjalta.

1990 – Marjojen poimintaa ja ehdostusta

Suomen kansantaloutta koetteleva taantuma syöksee yhteiskunnan laman syövereihin, mutta osuusruokala porskuttaa. Vuonna 1991 Mustikka- ja Puolukka-ruokasalit maalataan, kalustetaan ja valaistaan uusiksi.

Ruoan ja muiden palvelujen hintoja korotetaan vuosikymmenen alussa viitisen prosenttia. Ruokalan hinnat ovat silti edullisia yleiseen hintatasoon verrattuna. Vuosikymmenen puoleen väliin mennessä ruokailijoiden määrä kasvaa tuhannesta noin 1400 henkilöön.

Kabinettipalvelu tarjoaa erilaisia herkkuja päivittäin 40-60 hengelle. Asiakaskuntaa palkitaan useampana vuotena alennetuin hinnoin.

2000 – Uusi vuosi, uudet kuviot

Vuonna 2001 tehdään remontti, joka mullistaa osuusruokalan toiminnan. Annostelulinjastolta siirrytään itsepalveluun. Palvelu nopeutuu uuden kassajärjestelmän ja eri maksutapojen myötä. Osuusruokala palkkaa keittiömestarin ja toimitusjohtajan, jotka yhdessä muun henkilökunnan kanssa kehittävät ruokalan toimintaa.

Arkistoista kaivetaan esiin vanha liikemerkki ja sitä uudistetaan perinteitä kunnioittaen. Uusittu liikemerkki esitellään 65-vuotisjuhlailtana 22.10.2004.

2010 – Myötätuulessa

Uuden vuosikymmenen alkaessa Vuosaaren Marine Housessa sijaitsevan ravintola Majakan liiketoiminta siirtyy osuuskunnalle. Henkilökunnan määrä kasvaa 25 henkilöön. Kymmenen vuotta palvelleet lounas- ja kahvilalinjastot saavat uuden, modernin ilmeen. Taloudellisesti vahvalle POR:lle myönnetään kaksi sertifikaattia; Kauppalehden Menestyjäyritys ja Asiakastiedon Suomen Vahvimmat.

www.por.fi -sivusto avautuu kaikille asiakkaille 10.10.2011.